top of page
Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

"Незламний" бізнес посла Оксани Маркарової

Updated: 5 hours ago


За весь період існування з 2022 р. проєкт  “Незламні” центру “Український дім” при посольстві України в США допоміг отримати протези всього чотирьом юним українцям і одному дорослому. Хоч ця програма вважається хедлайнером cеред інших, заявлених “домом”, в 2023му на неї було витрачено лише 10 600 доларів. Для порівняння – у фонд В.Зеленського United24 перерахували 15 000 000, у Фундацію Олени Зеленської – 548 000 доларів.


Ще мільйон цій же Фундації– за 2022й. Як саме розпорядилося президентське подружжя коштами з Америки, на які саме справи їх витратили, на онлайнових ресурсах обидвох організацій не говориться. Хоч кожна наголошує на своїй цілковитій прозорості. 


Тим часом, саме завдяки розгорнутому піарові “Незламних” небайдужі громадяни США донатять чималі кошти. На це працюють і зворушливі фото кількох маленьких українок та хлоця-підлітка, вже з протезами, на сайті “дому”. Жертводавці, віддаючи гроші, сподіваються, що повертають можливість повноцінного життя тим, хто її втратили через геноцид рф в Україні. Вони навряд чи знають, що левова частка усіх донатів дістається зовсім не “Незламним”.


Минулого року в "Українському домі" профінансували всього одну операцію з протезування, на суму 10 600 доларів США. Таки надто мало, щоб не сказати “мізерно”, на тлі реклами проєкту. Разом з тим, на сайті закладу при чомусь відсутня інформація, хто та як може стати його рецепієнтом.


Ще сумніше, що насправді  у 2023му навряд чи профінансували бодай єдине протезування! Однак, записали собі в актив котресь із тих, що сталися роком раніше, в 2022му. Це стає зрозуміло після порівняння податкових декларацій “Українського дому” за 2023 та 2022 роки.


В тій, що дворічної давнини, є запис: “З початком війни в лютому 2022 року “Український дім” став центром для всіх заходів зі збору коштів. Ми провели понад 100 заходів, спрямованих на підвищення обізнаності місцевого населення про війну в Україні. Ми розпочали співпрацю з глобальною президентською кампанією United24 (близько $19 млн. зібрано через “Український дім”), та Фундацією першої леді України (близько $1 млн зібрано через “Український дім”) . “Український дім” запустив програму “Незламні”, спрямовану на протезування дітей, які постраждали внаслідок війни. Всього ми вже пролікували 4 дітей і 1 дорослого” (https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/872080907/202400819349301665/full).


А в декларації за 2023й, нагадаю, знову йдеться про ще одного протезованого (див. фото вище). Всього і справді набирається не більше п'яти осіб.


Отже, всі отримувачі протезів були в перший рік повномасштабного вторгнення, відтак – наразі жодного.


А гроші для проєкту “Незламні” й не тільки принесли жертводавці та 11 750 гостей “Українського дому”. В 2023му вони побували на 88ми подіях, 5ти концертах і 11ти мистецьких виставках.  Завдяки ним чистого прибутку "Український дім" отримав у 2023му майже мільйон, або ж 955 718 доларів. З цих грошей купили реклами в США “Українського дому”  на 15 456 доларів. Також оплатили подорожі, не вказано, чиї – 21 882 долари, а 90 842 потратили “на менеджмент”.


Про всі суми прибутків чи витрат годі дізнатися в нашої дипмісії у Вашингтоні – на її веб-сторінці про це нічого нема. На неодноразові запити цього сайту щодо фінансової звітності посла України в США О.Маркарової  ні вона сама, ні наше МЗС не відповіли. Так само раніше сайт Global Village Home писав про те (https://www.globalvillagehome.net/post/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81), що фінансова діяльність “Українського дому” не є прозорою.


На відміну від інших подібних установ, що заробляють на культурно-освітньо-відпочинкових акціях та кейтерингу національної кухні. Для порівняння – “Фундація Косцюшка”, центр польської культури у Вашингтоні, постійно друкує звіти про свої прибутки та витрати (https://primecareprosthetics.com/blog/how-much-does-a-prosthetic-leg-cost-in-albuquerque). Попри те, що не є продовженням польського посольства. Хоч і вказує на своєму сайті міністерства закордонних справ та культури Польщі як своїх партнерів.


Натомість юридичний статус “Українського дому” залишається незрозумілим, хоч працівники дипмісії з послом Оксаною Маркаровою на чолі входять до ради директорів та керівників “дому”. З одного боку - наче б то філія дипмісії, але з іншого - суто комерційний проєкт, несумісний з дипломатичною діяльністю.


"Дім" також має рідкісний привілей від американського уряду – звільнений від оподаткування – , а серед свої завдань проголошує також і благодійність на користь Батьківщини. Однак, годі знати, скільки  отримує “Український дім” пожертвами від співчувчитливих громадян, за торгівлю сувенірами, “дегустацію їжі” та організацію вечірок чи дозвілля для дітей. Для останніх – теж не безкоштовно, 15 доларів за годинний майстер-клас, як-от з “виготовлення магічного капелюха на Геловін”.



Часткова інформація щодо грошей, все ж таки, доступна. Та зовсім не завдяки посольству, а ресурсові американських журналістів-розслідувачів Propublica. З нього дізнаємося, що  минулого року “Український дім” отримав уже згадані вище 955 718 доларів прибутку (https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/872080907 ). З них ні багато, ні мало – 50 308 –  пішли на зарплату Маріанні Фальковій, директорці та бухгалтерці “дому”. (Пані Маріанна є дружиною дипломата Руслана Фалькова. Раніше, поки не зробив кар’єрний кульбіт у громадське харчування. Ставши в 2022 р. операційним директором ще однієї посольської власності, ресторану “Рута” у Вашингтоні).


Як на неприбуткову організацію, 50 000 з копійками – це дуже непогана Маріаннина зарплата. Солідного середнього рівня, враховуючи, що сума річної компенсації для бухгалтера НДО в американській столиці стартує з 32 000 доларів . (https://www.ziprecruiter.com/Salaries/Nonprofit-Treasurer-Salary--in-Washington). Чим більший фаховий досвід, тим вища зарплата. В керівнички “Українського дому”, щоправда, попереднього бухгалтерського досвіду – жодного, бо раніше працювала перекладачем у банку. Але в посольстві, вочевидь, дбають про свої кадри, тому й не заощаджують на грошовій винагороді для пані Фалькової . Вона одна “коштує” більше, ніж решта працівників "дому", на їхні зарплати загалом минулого року витратили 129 322 доларів.


Або ж існує прозаїчніше пояснення такої фінансової симпатії посольства до бухгалтерки – вона не перешкоджає чоловікові посла Маркарової, Данилові Волинцю, бути справжнім господарем “Українського дому”. На його сайті він скромно заявлений тільки "членом виконавчої ради". Зате в американській податковій документації  саме п.Волинця названо виконавчим керівником, “principal officer”, і саме його домашню адресу в Помпано-Біч, Флорида, а не адресу центру у Вашингтоні по вулиці Калорама, теж вказано в податковій декларації ще за 2022 рік (на фото вище).


Її вивчення є по-своєму захопливим чтивом. Зважаючи на те, що українське посольство є унікальним у Вашингтоні з комерційної точки зору. Бо робить бізнес, ганебний, на іміджі своєї воюючої країни.  В американській столиці розташовано 186 дипмісій. Та лише голова української тримає два ресторани і прибутковий “дім”. Чия фінансова діяльність викликає чимало запитань.



Людмила Пустельник, Global Village Home


Фото: :REUTERS\Amanda Andrade-Rhoades, https://www.ukrainehouse.us/, https://projects.propublica.org/



0 comments

Comments


bottom of page