top of page
  • Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

Ми з "Червоною рутою" однієї крові

Updated: 2 days ago


Що ви знаєте про “Червону руту”? – Тест. У вересні 1989го в Чернівцях відбувся перший фестиваль сучасної української музики. Переломний не лише в історії мелосу, але й вирішальний крок до державної незалежності України. Перевірте свої знання про цю подію та її  учасників:


1.Батьками-засновниками й авторами творчої концепції фестивалю були:


А) Співак Тарас Петриненко та режисер Сергій Проскурня;

Б) Музикознавець Анатолій Калиниченко та директор Тарас Мельник;

В) Директор Національного оперного театру Анатолій Мокренко і Тарас Мельник;

Г)  Сергій Проскурня та композитор Мирослав Скорик.



2. Хто з цих відомих на Заході українських артистів не виступав на “Червоній руті-89”?


А) Гурт “Дарка і Славко”, США;

Б) “Гурт Люті гуцули”, Канада;

В) Квітка Цісик (на фото нижче);

Г) Бандурист Юліан Китастий.


 

3. Ірина Білик, учасниця фестивалю в жанрі поп-музики, отримала тоді звання:


А) Дипломантки “Червоної рути”;

Б) Лауретки другої премії;

В) Міс “Червона рута”;

Г) Заслуженої артистки України.

 


4. Цей рок-гурт став відкриттям. Aле не “Червоної рути-89”:


А)” Кому вниз”

Б) “ТМНК”

В) “BB”

Г) “Брати Гадюкіни” (фото нижче).


 

5. Переможці “Червоної рути” виступили з великим гастрольним туром, в закордонній

пресі його назвали “навалою української музики”. Це сталося в:


А) Польщі, Румунії та Болгарії;

Б) На Далекому Сході та Кубані, в місцях компактного проживання українців в росії;

В) Польщі;

Г) США та Канаді.


 

6. Кого з переможців фестивалю єврейська організація Чернівців звинуватила в антисемітизмі офіційною заявою? За такий рядок в пісні: “А zhид каже: проявляютца росткі націоналістічєского сознанія!”:


А) Сестричку Віку (Врадій);

Б) Олега Скрипку;

В)  Олега Драча;

Г) Тараса Чубая.


7. Вперше виконали державний Гімн України на стадіоні “Буковина”:


А) Віктор Морозов та  гурт “Мальви”;

Б) Віктор Морозов, Василь Жданкін та Олег Драч;

В) Василь Жданкін і гурт “Не журись!”

Г) Тарас Петриненко і гурт “Гроно”.

 

8. Завдяки пісням якої виконавиці, що прозвучали на “Червоній руті”, було вперше зруйновано стереотип про “зросійщений Харків”?


А) Любові Білаш;

Б) Лесі Тельнюк;

В) Марії Бурмаки;

Г) Інесси Братущик.


 

9.Соціальну пісню-маніфест  "Партійний вальс. Музика Брежнєва, слова Суслова, в обробці Щербицького" виконали вокалісти Леонід Репета й Анатолій Козак. А як називався гурт, в якому співали?


А) “Nеопалима купина”;

Б) “Неорана рілля”;

В) “Nезаймана Zемля”;

Г) “Nеоzора зоря”.


 

10. Андрієві Миколайчуку (на фото), авторові і виконавцеві хіта “Піду втоплюся у річці глибокій” належить ще один, про


А) Бандерівця Тараса;

Б) Партизана Панаса;

В) Повстанця Гната;

Г) Підпільника Кіндрата.


 

11. Цьому переможцеві “Червоної рути-89“ пізніше судилося стати політиком регіонального рівня. Його звати:


А) Тарас Курчик;

Б) Cергій Кузьмінський;

В) Святослав Вакарчук;

Г) Олександр Тищенко.


 

12. Що з переліченого про володаря Гран-прі фестивалю, барда і кобзаря Василя Жданкіна (на фото нижче), не відповідає дійсності?


А) Об'їздив з гастролями 22 країни;

Б) Народився на сьогоднішній території рф, Кубані;

В) Працював у монастирі московського патріархату;

Г) Виконував пісню на честь приїзду в Україну Папи Івана Павла ІІ в 2001 р.


13. Хто з відомих політиків звернувся до українців зі сцени на стадіоні другого за рахунком фестивалю в Запоріжжі?:


А) Левко Лук’яненко;

Б) Тарас Чорновіл;

В) Михайло Горинь;

Г) В’ячеслав Чорновіл.


 

14. Які призи отримали переможці “Червоної рути” в Чернівцях?


А) Грошові стипендії протягом року;

Б) Почесні грамоти;

В) Страхові поліси;

Г) Записи відеокліпів на закордонних студіях.


 

15. Комсомольські чиновники забороняли виступ Тарасові Петриненку на закритті фестивалю в Чернівцях, бо перед тим він виконав:


А) “Пісню про Україну”;

Б) “Ой, у лузі червону калину”;

В) Пісню про Народний Рух;

Г) Пісню про героїв Крут.


 

Правильні відповіді: 


1. – Б.

2. – В. Запрошення Квітці Цісик надійшло задовго до проведення фестивалю. Чому не приїхала до Чернівців, існує, принаймні, дві версії: організатори стверджували, що стала на заваді хвороба Квітки, рак. Вона сама повідомляла, що чекала з Києва остаточного підтвердження своєї участі в “Червоній руті”, але так і не отримала його. 

3. – А. Пісні Ірини на фестивалі з приспівом “Гей, козаче, серце плаче” судилася доля “першого млинця”, не хіт. Співачка зробила висновки, повністю обновила репертуар, стала зіркою 1990х.

4. – Б. “Танок на Майдані Конго” переміг на “Червоній руті”. Однак, не в Чернівцях 1989го, а в Харкові, в 1997му.

5. – Г.

6. – А.

7. – Б.

8. – В. Марія Бурмака, тоді студентка Харківського університету, заспівала про героїв Крут. Під час виконання глядачі Літнього театру встали зі своїх місць.

9. – В.

10. – Г.


11. – А. Тарас Курчик, один з переможців у жанрі попмузики 1989го, пізніше був обраний депутатом Львівської обласної ради.

12. –  Г. Духовні пошуки нині покійного Василя Жданкіна наприкінці життя привели його до московського патрірхату – на подив і неприйняття його численних шанувальників. А пісню на честь візиту в Україну Папи Івана Павла ІІ в 2001 р. виконував Тарас Курчик.

13. – Г.

14. – В. Страхові поліси були оголошені на суми з кількома нулями, але особливої втіхи переможцям не принесли. Бо виплати передбачалися тільки тоді, якби з артистами сталися якісь нещасливі випадки. На щастя, обійшлося.

15. – В. Слова “Ще є нагода святої праці, і ця нагода – Народний рух!” роздратували комсомольців настільки, що ті заборонили Тарасові Петриненку, членові журі фестивалю, виступати під час закриття. На знак протесту переможці “Червоної рути” погрожували страйком і сказали, що не вийдуть на сцену. Чиновникам довелося відступити, Петриненко виконав пісню "Лівобережна-Правобережна", що прозвучала своєрідним вироком радянській системі.  


Ваш результат:

12-15 балів. Чудове знання історії сучасної національної музики, браво! Ви - експерт “Червоної рути”.

8-11 балів. Непогано! І Вам точно не варто червоніти за свій червонорутянський рівень знавця.

5-7 балів. Теж непогано, бо Ви на правильному шляху – адже напевне хочете дізнатися більше про витоки.   

 



P.S. Ми з "Червоною рутою" однієї крові. Це була феєрія і машина часу – з 17 по 24 вересня 1989го Чернівці жили у вже незалежній Україні! Хоч до нової держави залишалося два роки. Але на вулицях та в концертних залах майоріли жовто-сині прапори, подекуди й чорно-червоні. Повітря смакувало свободою. Фестиваль сучасної української музики, той найперший, легендарний і найкращий.


Безліч красивих людей у національному вбранні, а вишиванки – старовинні, видно, що сімейні реліквії. Львів’яни з "Товариства Лева" стали улюбленцями Чернівців майже на рівні з артистами. Навколо них спонтанно збиралися  на площах, аби разом заспівати стрілецьких чи повстанських пісень. Наймелодійніша потужна зброя. Менти це розуміли, ганяли. Скількох висадили з потягів і автобусів за десяток кілометрів від міста! Патріоти-меломани все одно діставалися пішки.


Швидко з’явилися лайфхаки, як правильно надурити посіпак:

  –  На шию футляр від "фотика", йдеш на чорний вхід "Літнього театру", там "мусорів" менше. Морду кірпічом: "Я є кореспОндент газети "Торонто-таймс". Зі мнов ще люди, прошу пропустити». "Р" утробне вимовляй, британське.


З конкурсантами можна було домовитися, аби провели крізь кордон як "своїх" "бек-вокалістів" чи "клавішників'. Або присусідитися до канадійців чи інших діаспорян справжніх, коли ті йшли на концерт. Нарешті, чіпляючись одягом за шматки колючого дроту в дірці огорожі навколо стадіону "Буковина",  просочитися на заповітну фестивальну територію.


А там! ...


Вихор звуків, кольорів, емоцій. Романтика. Воля! І музика, розкішна наша музика, дзвінке суголосся з багатющою минувшиною і живе свідчення інтегрованості в світовий мистецький простір. Бо цілком конкурентні із західними, як з’ясувалося, панк- від "Братів Гадюкіних", арт-рок "Зимового саду" (гримів же цей гурт колись!) чи співана поезія від Марії Бурмаки. І десятки інших імен, запалених чернівецькою "Червоною рутою".


Ще вчора нікому невідомі артисти-підпільники, майже як Миколайчуків "Кіндрат", стали основоположниками цілої індустрії нової доби. Від неї, здавалося, рукою подати до майбутнього, такого ж святкового і яскравого, як фестиваль.


Але наступні після Чернівців – у Запоріжжі, Дніпрі, Харкові – були вже не ті. Випарувалася неповторна "рутянська" атмосфера. Місцями скурвилася. Хоч тоді, в 1995му, коли лавреаткою в Севастополі стала Ані Лорак, ніхто й уявити не міг, яке стерво.


В північних сусідів швидко зметикували, що музика – зброя масова, і вгатили мільйони в натовпи «язичних» українських талантів. Вітчизняні ефіри запаскудилися "шлягерамі", ніби й не було могутнього прориву чернівецької '"Червоної рути". Доморослі росмовні полізли з усіх шпарин.


Тарасові Петриненку, уклін йому також і за це, довго вдавалося вмовляти Ірину Білик не співати російською. Але хтось її переконав, що це "продвінуто" і принесе більше грошей. Далі стався амінь популярності. Не лише її, далебі не однієї зірки 1989го.


...В 2014му, відтак у 2022му ті, хто виросли на  "ВВ" чи "Гадах", пішли захищати країну. "Пісню не забути, що цвіте від "Рути" – був у 1990х такий хіт у виконанні співачки Броніслави Совтисік, пророчий. І пісня таки буде поміж нас.


Людмила Пустельник, Global Village Home

 

 

0 comments

Comments


bottom of page