top of page
Writer's pictureLyudmyla Pustelnyk

“Війна” про війну в Україні


Західні “партнери” знали про путінський план нападу на Україну ще восени 2021го. Але нічого не зробили, щоб запобігти. Гарріс хотіла, щоб Зеленський призначив когось замість себе, якщо його вб’ють або втрапить у полон. Байден любить брудно лаятися, а Трамп передав путіну американські тести на коронавірус на початку пандемії. Та інші сенсації й секрети Полішинеля з нової книги Боба Вудворта “Війна” про події останніх років.



Бестселер до виборів


Вудворт – журналіст медіа-вотчини “демократів”, видання The Washington Post. Тож документальна книжка, наслідок сотень розмов автора з інсайдерами Білого дому, просто зобов’язана  дотримуватися компліментарної тональності щодо Байдена та його команди: “Цілеспрямований, хоч і обережний головнокомандувач”. Врешті, публікація цього твору за лічені тижні до виборів у США – красномовна.


Що нового можна з нього дізнатися? Що одна з причин війни – “расизм путіна”. “Розвідувальне співтовариство вважало, що расова ворожнеча — а саме ідея про те, що українці були меншим народом, ніж росіяни — була вагомим фактором у планах путіна щодо України”.


Ризики застосування російським диктатором ядерної зброї в Україні команда нацбезпеки Байдена оцінювала з ймовірністю 50%. Про російські плани вторгнення зі 175 000 особового складу в США знали в жовтні 2021го завдяки “блискучій розвідці”, як пише Вудворт, а також від американського крота в кремлі. Далі – формулювання в дусі “і вашим, і нашим”: “Попри те, що загрозу повномасштабної війни в Байдена сприймали дуже серйозно, їм все одно було дуже важко повірити в неї”.


 

Ядерний шантаж рф і рятівники світу  зі США


Автор детально описує те, що визначено як “обережну цілеспрямованість” Байдена. Чи, якщо неполіткоректно – банальні боягузство й cтаречу беззубість:


“Це те, що Путін планує зробити [напасти на Україну]”, – сказав Байдену директор ЦРУ Білл Бернс.


“Це було б таким божевіллям!”, — відповів Байден і додав: – Ісусе Христе! Тепер я матиму справу ще й з тим, що росія поглинає Україну?”.


B грудні 2021 року президент США, маючи дані розвідки в руках, двічі спілкувався з путіним. Спочатку під час відеоконференції, а потім “напруженої 50-хвилинної розмови”. Якоїсь миті путін “загрозливо підвищив ризик ядерної війни”. Байден нагадав, що її “неможливо виграти”.


Найсерйозніше, як пише автор, було у вересні 2022го. Коли путін настільки розлютився російськими втратами на полі бою, що був близьким до використання тактичної ядерної зброї.


Але Байден і шеф Пентагона Ллойд Остін, звичайно, врятували світ:


“По всіх каналах зв’язуйтеся з росіянами”, — наказав Байден своєму раднику з національної безпеки Джейку Саллівану. “Скажіть їм, що зробимо у відповідь”.


В жовтні 2022го відбулася телефонна розмова між міністром оборони США Остіном і його російським колегою шойгу: “Якби ви це зробили, усі обмеження, з якими ми діяли в Україні, були б переглянуті”, — сказав Остін. “Це ізолювало б росію на світовій арені настільки, що ви, росіяни, не можете повністю оцінити”. Шойгу відповів, що "не сприймає погроз". 


Остін: ”Пане міністре, я —  лідер наймогутнішої армії в історії світу. Я не погрожую”.


Через два дні росіяни попросили ще один дзвінок. Цього разу ”шойгу різко заявив, що українці планували використати ”брудну бомбу”. Розповідаючи вигадану історію, яку кремль висував як привід для застосування ядерної зброї. “Ми вам не віримо”, — твердо сказав Остін у відповідь за словами Вудворда. “Не бачимо жодних ознак цього, і світ побачить це. Не робіть цього”, — сказав він Шойгу. “Розумію”, — відповів той.




“У війні винні всі. Та не Байден”


Годі шукати в книзі Вудворта пояснень, чому в період з жовтня 2021го-лютого 2022го США лише  попереджували Київ про небезпеку та жодним чином не намагалися їй запобігти. Як-от, санкційним тиском на москву чи наданням Україні необхідної зброї. Вдумливі читачі, щоправда, можуть зрозуміти: в Білому домі боялися, що ця зброя потрапить до російських рук – подібно, як свого часу Талібану дісталася американська “спадщина” в Афганістані. Тим більше, що у Вашингтоні були впевнені: Україна не вистоїть вже в перші тижні війни.


Крайнім в афганській трагедії, згідно з Вудвортом, не слід вважати Байдена. А, наприклад, розвідку: “Після катастрофічного виходу США з Афганістану Байдену співчутливо зателефонував інший член президентського клубу. “Можу зрозуміти, через що ти проходиш”, — сказав Буш Байдену. “Мене теж [колись] обдурили мої розвідники”.


Так само в агресії путіна проти України винен хто завгодно інший, але не чинний господар Білого дому. Як-от, попередник Обама: “Вони облажалися в 2014 році”, — сказав Байден своєму другові. “Ось чому ми тут. Ми облажалися. Барак ніколи не сприймав путіна серйозно. А ми нічого не зробили. Ми дали путіну дозвіл продовжувати! Ну, а я позбавляю його [путіна] довбаних ліцензій!”.


Щодо іншого Володимира, Зеленського. Той відмовлявся вірити, що путін розпочне повномасштабну війну навіть після зустрічі з Гарріс на безпековій конференції у Мюнхені в лютому 2022го. Віце-президентка  тоді сказала Зеленському, що  повинен подумати про свого наступника, якщо його вб’ють росіяни або візьмуть у полон. Йому також радили залишатися в Європі й не повертатися до Києва.

Після Мюнхена Гарріс переймалася, що це, можливо, був останній раз, коли бачила Зеленського.


“Довбаний брехун” Нeтаніягу


Після нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 р. Байден публічно підтримував Ізраїль, але за лаштунками  постійно сперечався з Нетаніягу щодо того, як його країна веде війну в Газі. Байден звинуватив ізраїльського лідера, що в того відсутня стратегія. Стосунки погіршилися ще більше, відколи Ізраїль пішов на ескалацію. Приватно Байден обізвав Нетаніягу “довбаним брехуном” після того, як Ізраїль увійшов у Рафах. 


Продовжилося криком в телефонну слухавку та нецензурною лексикою, коли в липні ізраїльська авіація знищила високопоставленого ватажка Хезболли та трьох цивільних у Бейруті: “Бібі, що це за ***?... В усьому світі  Ізраїль все більше сприймають, як країну-ізгоя”.


Ненормативні слова в оточенні Байдена користуються попитом. Настільки, що впливають на його політичний вибір. Вудворт пише, як Камала Гарріс пояснювала причину, чому “президентові з нею комфортно”: “Бо він знає, що я єдина навколо вмію правильно вимовляти слово “виблюдок”.


 

Трампові “подарунки путіну”


Вудворт не міг обминути увагою ще одного діяча сучасності, Трампа. Він “таємно надіслав путіну тестові машини Abbott Point of Care Covid для його особистого використання”.


Крім того, у розпал пандемії росія та США  обмінялися медичним обладнанням, як-от апаратами ШВЛ. путін, який  ізолювався, бо панічно боявся заразитися, телефоном просив  Трампа, щоб той мовчав про доставку Abbott’ ів: “Будь ласка, нікому не кажи, що надіслав це мені”. “Мені байдуже”, — відповів Трамп. — “Добре”. “Ні-ні”, – сказав Путін. “Я хочу, щоб ти нікому не розповідав, бо люди злі на тебе, а не на мене. До мене їм байдуже”.


В штабі Трампа вже відреагували на це повідомлення, назвавши його “хибним і неправдивим”.




Global Village Home


Фото: https://www.ebay.com/ Brendan Smialowski/AFP/Getty Images, Alex Wong/Getty Images

0 comments

Comments


bottom of page